Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο συνεργάζεται κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα με την κορυφαία Ναυτική Ακαδημία Warsash του Solent University του Southampton. Η Ναυτική Ακαδημία Warsash αποτελεί μία από τις κορυφαίες σχολές ναυτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στον κόσμο με περισσότερα από 70 χρόνια ιστορίας.

Γιατί να επιλέξω αυτό το πρόγραμμα:

 • Η Ναυτική Ακαδημία Warsash είναι ο κορυφαίος πάροχος ναυτιλιακής εκπαίδευσης και κατάρτισης παγκοσμίως. Η ποιότητα, η εμβέλεια και το βάθος εκπαίδευσης που προσφέρει η Warsash είναι ασύγκριτες. Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο προσφέρει τα προγράμματά της για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
 • Οι απόφοιτοι του προγράμματος αποκτούν διεθνώς αναγνωρισμένο πτυχίο bachelor από το διακεκριμένο Βρετανικό Πανεπιστήμιο Solent University, σπουδάζοντας στην Ελλάδα.
 • Στην πορεία προς την απόκτηση του πτυχίου BSc (Hons), οι φοιτητές θα αποκτήσουν Αποδεικτικό Ναυτικής Ικανότητας (Certificate of Competency), το οποίο εκδίδεται απευθείας από τη Βρετανική Ακτοφυλακή (Maritime and Coastguard Agency, UK) και αναγνωρίζεται από εκατοντάδες ναυτιλιακές αρχές ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής.
 • Το πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλαμβάνει αμειβόμενη πρακτική άσκηση εν πλω σε κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρίες της Ελλάδας με τις οποίες συνεργάζεται το Μητροπολιτικό Κολλέγιο.
 • Η διεθνής ναυτιλιακή βιομηχανία προσφέρει ευρείες και καλά αμειβόμενες προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας.
 • Ενώ πολλοί φιλοδοξούν να φτάσουν στις τάξεις του Πλοιάρχου, άλλοι μπορεί να αποφασίσουν να μετακινηθούν στην ξηρά. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες ευκαιρίες για έμπειρους αξιωματικούς πτυχιούχους στη στεριά, στη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία.
 • Το πρόγραμμα στελεχώνει μια κορυφαία ομάδα εισηγητών, η οποία συνδυάζει ακαδημαϊκή αριστεία και πλούτο επαγγελματικής εμπειρίας.
 • Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες σχολές ναυτιλίας στην Ελλάδα, η οποία έχει ισχυρούς δεσμούς με τη βιομηχανία και τους Έλληνες πλοιοκτήτες. Επιπλέον, είναι το μοναδικό κολλέγιο με πιστοποίηση από τον κορυφαίο παγκοσμίως Νηογνώμονα DNV-GL ως Κέντρο Ναυτικής Εκπαίδευσης.
 • Η Ακαδημία Warsash αναγνωρίζεται παγκοσμίως και οι απόφοιτοι αποκτούν σημαντικό πλεονέκτημα στην αναζήτησή τους για μια εγχώρια ή διεθνή καριέρα

Γιατί να επιλέξω αυτό το πρόγραμμα:

 • Η Ναυτική Ακαδημία Warsash είναι ο κορυφαίος πάροχος ναυτιλιακής εκπαίδευσης και κατάρτισης παγκοσμίως. Η ποιότητα, η εμβέλεια και το βάθος εκπαίδευσης που προσφέρει η Warsash είναι ασύγκριτες. Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο προσφέρει τα προγράμματά της για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
 • Οι απόφοιτοι του προγράμματος αποκτούν διεθνώς αναγνωρισμένο πτυχίο bachelor από το διακεκριμένο Βρετανικό Πανεπιστήμιο Solent University, σπουδάζοντας στην Ελλάδα.
 • Η Ακαδημία Warsash αναγνωρίζεται παγκοσμίως και οι απόφοιτοι αποκτούν σημαντικό πλεονέκτημα στην αναζήτησή τους για μια εγχώρια ή διεθνή καριέρα.
 • Το πρόγραμμα στελεχώνει μια κορυφαία ομάδα εισηγητών, η οποία συνδυάζει ακαδημαϊκή αριστεία και πλούτο επαγγελματικής εμπειρίας. Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες σχολές ναυτιλίας στην Ελλάδα, που διαθέτει ισχυρούς δεσμούς με τη βιομηχανία και τους Έλληνες εργοδότες. Επιπλέον, είναι εταιρικό μέλος (Marine Member) του Institute of Marine Engineering, Science and Technology (IMarEST), της πιο έγκριτης και πολυσυλλεκτικής διεθνούς ένωσης επιστημόνων-επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ναυτικής μηχανικής, επιστήμης και τεχνολογίας.
 • Στην πορεία προς την απόκτηση του πτυχίου BEng (Hons), οι φοιτητές θα αποκτήσουν Αποδεικτικό Ναυτικής Ικανότητας (Certificate of Competency), το οποίο εκδίδεται απευθείας από τη Βρετανική Ακτοφυλακή (Maritime and Coastguard Agency, UK) και αναγνωρίζεται από εκατοντάδες ναυτιλιακές αρχές ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής.
 • Το πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλαμβάνει αμειβόμενη πρακτική άσκηση εν πλω σε κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρίες της Ελλάδας με τις οποίες συνεργάζεται το Μητροπολιτικό Κολλέγιο
 • Η διεθνής ναυτιλιακή βιομηχανία προσφέρει ευρείες και καλά αμειβόμενες προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας.
 • Ενώ πολλοί φιλοδοξούν να φτάσουν στις τάξεις του Α’ Μηχανικού, άλλοι μπορεί να αποφασίσουν να μετακινηθούν στην ξηρά. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες ευκαιρίες για έμπειρους πτυχιούχους αξιωματικούς στη στεριά, στη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία.

Περιγραφή

Η ουσιώδης σημασία της ναυτιλίας για το Διεθνές Εμπόριο είναι δεδομένη, υπολογίζοντας ότι το 90% του όγκου των εμπορευμάτων και το 70% της αξίας του διεθνούς εμπορίου διακινούνται μέσω θαλάσσης. Η Ελλάδα είναι η κορυφαία πλοιοκτήτρια χώρα στον κόσμο, ενώ ελέγχει περίπου το 50% του εμπορικού στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μητροπολιτικού Κολλεγίου παρέχεται κατόπιν συμφωνίας δικαιόχρησης (franchise) με την παγκοσμίως γνωστή Ναυτική Ακαδημία Warsash, η οποία αποτελεί τμήμα του Solent University στο Southampton. Τo πρόγραμμα πραγματοποιείται στα αγγλικά, στις νέες εγκαταστάσεις του Κολλεγίου στον Πειραιά, από έμπειρο και διαπιστευμένο προσωπικό και περιλαμβάνει 6 διαδοχικές φάσεις εκπαίδευσης, εναλλασσόμενες μεταξύ του χρόνου που διανύεται στο Κολλέγιο και του χρόνου που διανύεται στη θάλασσα. Στην 5η φάση του προγράμματος, η εκπαίδευση περιλαμβάνει περίοδο 6-8 εβδομάδων κατά την οποία οι φοιτητές θα βρεθούν στο Southampton, στη Ναυτική Ακαδημία Warsash, για να παρακολουθήσουν εξειδικευμένη κατάρτιση και να δώσουν εξετάσεις στην Βρετανική Ακτοφυλακή (MCA).

Διάρκεια: 5 έτη

Γλώσσα Διδασκαλίας και Αξιολόγησης: Αγγλική

Επαγγελματικές Προοπτικές

Οι νέοι αξιωματικοί συνήθως ναυτολογούνται στον στόλο μιας εταιρείας ως ανθυποπλοίαρχοι, αναλαμβάνοντας καθήκοντα φυλακής γέφυρας και με ευθύνες για την ασφάλεια του πληρώματος, του πλοίου, του φορτίου και του περιβάλλοντος. Καθώς αναπτύσσονται οι δεξιότητές τους και η πείρα τους, οι νέοι αξιωματικοί προχωρούν σε ανώτερα αποδεικτικά ικανότητας, καταλήγοντας στον βαθμό του πλοιάρχου και, ενδεχομένως, στη διοίκηση του δικού τους σκάφους.

Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τους αξιωματικούς καταστρώματος και στην ξηρά, αφού η ναυτιλιακή βιομηχανία προσφέρει δια βίου καριέρα, είτε στη θάλασσα είτε στην ξηρά. Οι ναυτιλιακές εταιρείες συχνά προσλαμβάνουν στην ξηρά τους ναυτικούς τους. Οι λιμενικές αρχές προσλαμβάνουν έμπειρους αξιωματικούς για να εργαστούν ως διαχειριστές λιμενικών επιχειρήσεων. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών συχνά απαιτούν την ικανότητα και την εμπειρία αξιωματικών.

Φάσεις προγράμματος

Φάση 1:

Η κατάρτιση ξεκινά από το Κολλέγιο και έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους φοιτητές τις απαραίτητες δεξιότητες και το ακαδημαϊκό υπόβαθρο που απαιτούνται για την επαγγελματική πιστοποίηση από την MCA και για να λειτουργούν με ασφάλεια στη θάλασσα.

Οι φοιτητές παρακολουθούν επίσης σύντομα προγράμματα ασφάλειας και πρώτων βοηθειών που απαιτούνται από τη διεθνή σύμβαση STCW.

Φάση 2:

Η εκπαίδευση λαμβάνει χώρα στη θάλασσα, με τους σπουδαστές να αποκτούν πρακτική εμπειρία στο πλοίο. Οι φοιτητές εργάζονται υπό την επίβλεψη ειδικευμένων αξιωματικών, αναπτύσσοντας πρακτικές δεξιότητες πλοήγησης και λειτουργιών πλοίου.

Φάση 3,4,5:

Η εκπαίδευση εναλλάσσεται μεταξύ σπουδών στο Κολλέγιο και εξειδικευμένων σύντομων προγραμμάτων, καθώς και πρακτικής στη θάλασσα για επαγγελματική ανάπτυξη.

Μεγαλύτερες ευθύνες ανατίθενται καθώς προχωράει η κατάρτιση. Η πέμπτη φάση περιλαμβάνει τις τελικές εξετάσεις και αξιολογήσεις που απαιτούνται για τη ολοκλήρωση της εκπαίδευσης και τη χορήγηση του αποδεικτικού ναυτικής ικανότητας που απονέμεται απευθείας από τη Βρετανική Ακτοφυλακή.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, κατά τη φάση 5, οι φοιτητές του Μητροπολιτικού Κολλεγίου θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να περάσουν μέρος της εκπαίδευσής τους (8 εβδομάδες) στην ίδια την Ακαδημία Warsash.

Φάση 6:

Η φάση 6 απευθύνεται σε φοιτητές που έχουν ήδη στην κατοχή τους το Αποδεικτικό Ναυτικής Ικανότητας και παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να ανταποκριθούν επαρκώς σε διάφορες ευκαιρίες σταδιοδρομίας, τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά. Αυτή η φάση παρέχεται με τη μέθοδο της μεικτής εκπαίδευσης: οι φοιτητές ξεκινούν την εκπαίδευσή τους παρακολουθώντας 15 εβδομάδες μαθημάτων στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο και στη συνέχεια τους δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εντός 12 μηνών.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι φοιτητές υποστηρίζονται από τους επιβλέποντες και την ομάδα καθηγητών. Η προσέγγιση αυτή παρέχει ένα ευέλικτο, υποστηρικτικό και δομημένο πρόγραμμα σπουδών που επιτρέπει στους αξιωματικούς των πλοίων να αποκτήσουν ένα επιπλέον ακαδημαϊκό προσόν παράλληλα με το επαγγελματικό αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας.

Μαθήματα

 • Ναυσιπλοΐα
 • Σχεδιασμός Πλού
 • Φύλαξη και επικοινωνίες
 • Σταθερότητα και Λειτουργίες Φορτίων
 • Νομοθεσία και Διοίκηση
 • Προηγμένη Σταθερότητα και Κατασκευή πλοίων
 • Λειτουργία φορτίου και λιμένων
 • Δίκαιο και Διοίκηση για Αξιωματικούς Καταστρώματος
 • Γέφυρα και Μηχανολογικά Συστήματα
 • Σύγχρονα Ναυτιλιακά Ζητήματα
 • Ναυτικό και Εμπορικό Δίκαιο
 • Διαχείριση Θαλάσσιων Τεχνολογιών
 • Χρηματοοικονομική Διοίκηση
 • Διαχείριση Ασφάλειας
 • Πτυχιακή Εργασία
Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά