BSc (Hons) Marine Operations Management

Σπούδασε Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού

 • Η Ναυτική Ακαδημία Warsash είναι ο κορυφαίος πάροχος ναυτιλιακής εκπαίδευσης και κατάρτισης παγκοσμίως. Η ποιότητα, η εμβέλεια και το βάθος εκπαίδευσης που προσφέρει η Warsash είναι ασύγκριτες. Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο προσφέρει τα προγράμματά της για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
 • Οι απόφοιτοι του προγράμματος αποκτούν διεθνώς αναγνωρισμένο πτυχίο bachelor από το διακεκριμένο Βρετανικό Πανεπιστήμιο Solent University, σπουδάζοντας στην Ελλάδα.
 • Η Ακαδημία Warsash αναγνωρίζεται παγκοσμίως και οι απόφοιτοι αποκτούν σημαντικό πλεονέκτημα στην αναζήτησή τους για μια εγχώρια ή διεθνή καριέρα.
 • Το πρόγραμμα στελεχώνει μια κορυφαία ομάδα εισηγητών, η οποία συνδυάζει ακαδημαϊκή αριστεία και πλούτο επαγγελματικής εμπειρίας. Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες σχολές ναυτιλίας στην Ελλάδα, που διαθέτει ισχυρούς δεσμούς με τη βιομηχανία και τους Έλληνες εργοδότες. Επιπλέον, είναι εταιρικό μέλος (Marine Member) του Institute of Marine Engineering, Science and Technology (IMarEST), της πιο έγκριτης και πολυσυλλεκτικής διεθνούς ένωσης επιστημόνων-επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ναυτικής μηχανικής, επιστήμης και τεχνολογίας.
 • Στην πορεία προς την απόκτηση του πτυχίου BSc (Hons) Marine Operations Management, οι φοιτητές θα βρεθούν στη Ναυτική Ακαδημία Warsash στο Southampton για να παρακολουθήσουν εξειδικευμένη κατάρτιση, να δώσουν εξετάσεις και να αποκτήσουν το Αποδεικτικό Ναυτικής Ικανότητας (Certificate of Competency) από τη Βρετανική Ακτοφυλακή (Maritime and Coastguard Agency -MCA).
 • Το πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλαμβάνει αμειβόμενη πρακτική άσκηση επί πλοίου σε κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρίες της Ελλάδας με τις οποίες συνεργάζεται το Μητροπολιτικό Κολλέγιο
 • Η διεθνής ναυτιλιακή βιομηχανία προσφέρει ευρείες και καλά αμειβόμενες προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας.
 • Ενώ πολλοί φιλοδοξούν να φτάσουν στις τάξεις του Α’ Μηχανικού, άλλοι μπορεί να αποφασίσουν να μετακινηθούν στην ξηρά. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες ευκαιρίες για έμπειρους πτυχιούχους αξιωματικούς στη στεριά, στη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία.

Περιγραφή

Η ουσιώδης σημασία της ναυτιλίας για το Διεθνές Εμπόριο είναι δεδομένη, υπολογίζοντας ότι το 90% του όγκου των εμπορευμάτων και το 70% της αξίας του διεθνούς εμπορίου διακινούνται μέσω θαλάσσης. Η Ελλάδα είναι η κορυφαία πλοιοκτήτρια χώρα στον κόσμο, ενώ ελέγχει περίπου το 50% του εμπορικού στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπό τη διοίκηση του Πλοιάρχου, το τµήµα Καταστρώµατος / Γέφυρας είναι υπεύθυνο για την ασφαλή πλοήγηση και λειτουργία του πλοίου, τόσο εν πλω όσο και στο λιµάνι. Οι Αξιωµατικοί Καταστρώµατος είναι τα βασικά µέλη της οµάδας διαχείρισης του πλοίου και αναλαµβάνουν ποικίλους ρόλους, ανάλογα µε το βαθµό τους, που περιλαµβάνουν τις βάρδιες, τον σχεδιασµό πλου, την ασφαλή πλοήγηση, τη φόρτωση και εκφόρτωση φορτίου,  την ευστάθεια,  τις επικοινωνίες και τον εξοπλισµό καταστρώµατος. Ο Πλοίαρχος έχει τη γενική εντολή και την τελική ευθύνη για την ασφάλεια του πληρώµατος, του σκάφους, του φορτίου και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τo πρόγραμμα πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου στον Πειραιά, από έμπειρο και διαπιστευμένο προσωπικό και περιλαμβάνει 6 διαδοχικές φάσεις εκπαίδευσης, εναλλασσόμενες μεταξύ του χρόνου που διανύεται στο Κολλέγιο και του χρόνου που διανύεται στη θάλασσα. Στην 5η φάση του προγράμματος, η εκπαίδευση περιλαμβάνει περίοδο 6-8 εβδομάδων στη Ναυτική Ακαδημία Warsash, στο Southampton, όπου οι φοιτητές θα παρακολουθήσουν εξειδικευμένη κατάρτιση και θα δώσουν εξετάσεις στην Βρετανική Ακτοφυλακή (MCA).

Διάρκεια: 4 ή 5 έτη
Γλώσσα Διδασκαλίας και Αξιολόγησης: Αγγλικά

Φάσεις προγράμματος

Φάση 1:

Η κατάρτιση ξεκινά από το Κολλέγιο και έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους φοιτητές τις απαραίτητες δεξιότητες και το ακαδημαϊκό υπόβαθρο που απαιτούνται για την επαγγελματική πιστοποίηση από την MCA και για να λειτουργούν με ασφάλεια στη θάλασσα.

Οι φοιτητές παρακολουθούν επίσης σύντομα προγράμματα ασφάλειας και πρώτων βοηθειών που απαιτούνται από τη διεθνή σύμβαση STCW.

Φάση 2:

Η εκπαίδευση λαμβάνει χώρα στη θάλασσα, με τους σπουδαστές να αποκτούν πρακτική εμπειρία στο πλοίο. Οι φοιτητές εργάζονται υπό την επίβλεψη ειδικευμένων αξιωματικών, αναπτύσσοντας πρακτικές δεξιότητες πλοήγησης και λειτουργιών πλοίου.

Φάση 3:

Η εκπαίδευση εναλλάσσεται μεταξύ σπουδών στο Κολλέγιο και εξειδικευμένων σύντομων προγραμμάτων, καθώς και πρακτικής στη θάλασσα για επαγγελματική ανάπτυξη.

Μεγαλύτερες ευθύνες ανατίθενται καθώς προχωράει η κατάρτιση. Η πέμπτη φάση περιλαμβάνει τις τελικές εξετάσεις και αξιολογήσεις που απαιτούνται για τη ολοκλήρωση της εκπαίδευσης και τη χορήγηση του αποδεικτικού ναυτικής ικανότητας που απονέμεται απευθείας από τη Βρετανική Ακτοφυλακή.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, κατά τη φάση 5, οι φοιτητές του Μητροπολιτικού Κολλεγίου θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να περάσουν μέρος της εκπαίδευσής τους (8 εβδομάδες) στην ίδια την Ακαδημία Warsash.

Φάση 4:

Η φάση 6 απευθύνεται σε φοιτητές που έχουν ήδη στην κατοχή τους το Αποδεικτικό Ναυτικής Ικανότητας και παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να ανταποκριθούν επαρκώς σε διάφορες ευκαιρίες σταδιοδρομίας, τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά. Αυτή η φάση παρέχεται με τη μέθοδο της μεικτής εκπαίδευσης: οι φοιτητές ξεκινούν την εκπαίδευσή τους παρακολουθώντας 15 εβδομάδες μαθημάτων στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο και στη συνέχεια τους δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εντός 12 μηνών.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι φοιτητές υποστηρίζονται από τους επιβλέποντες και την ομάδα καθηγητών. Η προσέγγιση αυτή παρέχει ένα ευέλικτο, υποστηρικτικό και δομημένο πρόγραμμα σπουδών που επιτρέπει στους αξιωματικούς των πλοίων να αποκτήσουν ένα επιπλέον ακαδημαϊκό προσόν παράλληλα με το επαγγελματικό αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας.

Μαθήματα

 • Ναυσιπλοΐα
 • Σχεδιασμός Πλού
 • Φύλαξη και επικοινωνίες
 • Σταθερότητα και Λειτουργίες Φορτίων
 • Νομοθεσία και Διοίκηση
 • Προηγμένη Σταθερότητα και Κατασκευή πλοίων
 • Λειτουργία φορτίου και λιμένων
 • Δίκαιο και Διοίκηση για Αξιωματικούς Καταστρώματος
 • Γέφυρα και Μηχανολογικά Συστήματα
 • Σύγχρονα Ναυτιλιακά Ζητήματα
 • Ναυτικό και Εμπορικό Δίκαιο
 • Διαχείριση Θαλάσσιων Τεχνολογιών
 • Χρηματοοικονομική Διοίκηση
 • Διαχείριση Ασφάλειας
 • Πτυχιακή Εργασία

Επαγγελματικές Προοπτικές

Το πρόγραμμα σπουδών BSc (Hons) Marine Operations Management Ι Διοίκηση Ναυτικών Λειτουργιών – Πλοίαρχοι Εμπορικού Ναυτικού είναι σχεδιασμένο ώστε να καλύπτει όλο το εύρος των απαιτούμενων γνώσεων Ναυτικής Επιστήμης: ναυσιπλοΐα και χειρισμό πλοίου, ασφαλή λειτουργία και διαχείριση πλοίου, ώστε οι απόφοιτοι του προγράμματος να μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά και επιτυχημένα στα πολύπλευρα καθήκοντα που θα τους ανατεθούν στο πλοίο.

Οι απόφοιτοι του προγράμματος φέρουν το βαθμό του Γ’ Αξιωματικού Καταστρώματος (Ανθυποπλοιάρχου), και μπορούν να προσδοκούν σε άμεση επαγγελματική αποκατάσταση στη θάλασσα και εξέλιξη αργότερα στην ξηρά, καθώς η ναυτιλία προσφέρει απεριόριστες ευκαιρίες για τα στελέχη που έχουν δοκιμαστεί επιτυχώς στο πλοίο.

Προϋποθέσεις εισαγωγής

Για την αξιολόγηση της δυνατότητας εγγραφής στη Ναυτική Ακαδημία του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, πρέπει να ικανοποιούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις εγγραφής:

• Επιτυχής ολοκλήρωση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Απολυτήριο Λυκείου)

• Γνώση Αγγλικής γλώσσας επιπέδου Β2 (IELTS 5.5 ή αντίστοιχο)

• Φυσική καταλληλότητα για την άσκηση του επαγγέλματος

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής, απαιτείται η προσκόμιση των παραπάνω δικαιολογητικών καθώς και:

• Φωτοτυπία ταυτότητας / διαβατηρίου

• Τέσσερις (4) φωτογραφίες διαβατηρίου

• Δύο (2) συστατικές επιστολές

• Αίτηση εγγραφής

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη φόρμα για να εκδηλώσετε ενδιαφέρον για τα προγράμματα σπουδών

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη φόρμα για να εκδηλώσετε ενδιαφέρον για τα προγράμματα σπουδών