Πώς είναι η φοίτηση σε μια Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού και ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές ως αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού;
Βρίσκετε ενδιαφέροντα τον κλάδο της ναυτιλίας, αλλά σας προβληματίζει η επαγγελματική αποκατάσταση; Σκέφτεστε σοβαρά ή έχετε ήδη αποφασίσει να φοιτήσετε σε μία Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού και αναρωτιέστε τι καριέρα θα έχετε ως αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού;
Με το άρθρο αυτό επιχειρούμε να λύσουμε όλες σας τις απορίες και να σας βοηθήσουμε να συγκεντρώσετε τις απαραίτητες πληροφορίες για να κάνετε καριέρα στη ναυτιλία.
– Ποιες είναι οι αρμοδιότητες που έχει ένας Πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού;
Ο Πλοίαρχος είναι ο ανώτερος αξιωματικός επί πλοίου και έχει την καθημερινή ευθύνη για την ασφάλεια του πληρώματος, του πλοίου και του φορτίου, καθώς και για ομαλή και επιτυχή ολοκλήρωση του εκάστοτε πλου (ταξιδιού). Είναι υπεύθυνος για την σωστή και αποτελεσματική διαχείριση του πλοίου και λειτουργεί ως εκπρόσωπος του πλοιοκτήτη για όλες τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
Σε καθημερινή βάση, επιλέγει και συντονίζει τις αρμοδιότητες του πληρώματος, είναι υπεύθυνος για την τήρηση της τάξης αλλά και τον γενικό έλεγχο του πλοίου. Παράλληλα, παρακολουθεί την ταχύτητα του πλοίου και είναι υπεύθυνος για την ομαλή προσέγγιση ή απομάκρυνση του, από την προβλήτα του λιμανιού. Είναι υπεύθυνος για τον εφοδιασμό του πλοίου τόσο σε καύσιμα όσο και σε τρόφιμα, κάτι που απαιτεί πολύ καλή οργάνωση, ειδικά όταν το πλοίο ετοιμάζεται για μακρινά ταξίδια.
Στις αρμοδιότητες του είναι και η σύνταξη αναφορών και εκθέσεων που απαιτούνται από τις αρχές ή τη ναυτιλιακή επιχείρηση. Τέλος, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, εκείνος θα αποφασίσει την εγκατάλειψη του πλοίου για την προστασία του πληρώματος και των επιβατών.

– Τι δεξιότητες πρέπει να έχει ο Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού;
Για να φτάσετε σε μια τόσο σημαντική θέση, εκτός από σκληρή προσπάθεια και θέληση, σίγουρα χρειάζονται και ορισμένες δεξιότητες. Ουσιαστικά, ο Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού διοικεί μια πολύ μεγάλη επιχείρηση. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να διακατέχεται από ευστροφία, τόλμη, αίσθημα ευθύνης, αποφασιστικότητα και να έχει κριτική σκέψη. Παράλληλα, πρέπει να δείχνει συνέπεια και υπευθυνότητα αλλά και να αποπνέει κύρος, σεβασμό και εμπιστοσύνη. Πρέπει να έχει ηγετικές δεξιότητες και να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει και να διευθετήσει το κάθε πρόβλημα. Τέλος, πρέπει να έχει σίγουρα γνώσεις Η/Υ, άλλων εξειδικευμένων ηλεκτρονικών μηχανημάτων και να έχει καλό επίπεδο κατανόησης και χρήσης της αγγλικής γλώσσας.
– Σε ποια σχολή πρέπει να φοιτήσετε;
Οι σχολές που πρέπει να φοιτήσετε, αν θέλετε να ασχοληθείτε με το εμπορικό ναυτικό, είναι οι σχολές εμπορικού ναυτικού. Οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού είναι ιδιωτικές ή δημόσιες ακαδημίες, που επιλέγουν όσοι θέλουν να ακολουθήσουν την καριέρα τους στα ναυτιλιακά. Μέσα από το πρόγραμμα μαθημάτων αλλά και την εκπαίδευση που θα ολοκληρώσετε, θα είστε έτοιμοι να “μπαρκάρετε”, εξοπλισμένοι με όλα τα απαραίτητα εφόδια και γνώσεις.

– Πόσα χρόνια χρειάζεται για να γίνει κάποιος Πλοίαρχος;
Για να γίνει κάποιος Πλοίαρχος η φοίτηση είναι κατά κανόνα τετραετής και κατά τη διάρκεια των σπουδών οι φοιτητές εκτελούν και ταξίδια ως δόκιμοι. Οι φοιτητές αποφοιτούν από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού με το βαθμό του ανθυποπλοιάρχου και προκειμένου να φτάσουν στο βαθμό του πλοιάρχου απαιτείται η συμπλήρωση προϋπηρεσία, όπως αυτή ορίζεται από το εκάστοτε προαγωγικό σύστημα. Συμπληρωματικά με την κάλυψη προϋπηρεσίας, οι αποφοιτήσαντες παρακολουθούν ειδικά προαγωγικά μαθήματα και υποβάλλονται σε γραπτές εξετάσεις.
– Ποια είναι η επαγγελματική αποκατάσταση;
Τα ναυτιλιακά έχουν αποδείξει με το πέρασμα του χρόνου ότι είναι ένας από τους πιο ισχυρούς κλάδους στην Ελλάδα, που δεν σταματά να ανθίζει και να ευδοκιμεί. Η σταθερή ανάπτυξη που γνωρίζει η ναυτιλία και οι θαλάσσιες μεταφορές δημιουργούν θετικές προοπτικές απασχόλησης και νέες θέσεις εργασίας. Αναρωτιέστε όμως που μπορεί να εργαστεί ένας Πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού;
Σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις, ναυπηγήσεις, εφοδιασμούς, πρακτορεύσεις, ασφαλίσεις και παρεμφερείς δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Οι πλοίαρχοι, είναι σύνηθες, να απασχολούνται στα γραφεία ναυτιλιακών εταιριών, εφόσον βέβαια συγκεντρώνουν τα κατάλληλα επαγγελματικά προσόντα και τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας που ζητούνται από τη σχετική αγορά. Επίσης, οι πλοίαρχοι του Εμπορικού Ναυτικού μπορούν να απασχοληθούν ως Καπετάνιοι σε σκάφη αναψυχής, ενώ, τέλος, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα Πλοιάρχων που προσελήφθησαν και απασχολούνται ως στελέχη επιχειρήσεων εκτός ναυτιλίας.
Το σίγουρο είναι πως τα ναυτικά επαγγέλματα είχαν και δείχνουν να έχουν μέλλον στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας αποτελεί την μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη παγκοσμίως. Στην Ελλάδα είμαστε, παραδοσιακά, ένα ναυτιλιακό έθνος, καθώς η ναυτιλία είναι αναμφισβήτητα η παλαιότερη μορφή απασχόλησης των Ελλήνων και αποτελεί βασικό στοιχείο της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας από την αρχαιότητα! Ο ελληνόκτητος στόλος αριθμεί 5.514 πλοία και οι Έλληνες εφοπλιστές συνεχίζουν να είναι από τους κορυφαίους στον κόσμο.
