Ναυτική ακαδημία mitropolitiko.edu.gr

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Χορηγός στο 11ο Ναυτιλιακό Συνέδριο Ύδρας

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Χορηγός στο 11ο Ναυτιλιακό Συνέδριο Ύδρας 2560 1707 maritimeacademy.mitropolitiko.edu.gr

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο στήριξε ως Χορηγός το 11ο Ναυτιλιακό Συνέδριο Ύδρας που έλαβε χώρα στο νησί της Ύδρας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πολλών ακόμα ναυτικών και ναυτιλιακών οργανισμών και φορέων. Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, εκτός από τη χορηγική του συμμετοχή, έδωσε το παρών με την ομιλία του Προέδρου του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, Καθηγητή Ντίνου Αρκουμάνη. 

Με κύριο θέμα «H Εμπορική Ναυτιλία, παράγοντας διεθνούς άσκησης επιρροής και εθνικής αμύνης για την Ελλάδα», οι κύριοι θεματικοί άξονες που τέθηκαν και συζητήθηκαν, ήταν οι εξής: «Γεωπολιτική και Ναυτιλία, Πρo Πανδημίας – Κατά την Διάρκεια της Πανδημίας» και «Μείωση Εκπομπών του Διοξειδίου του Άνθρακα».

Στα πλαίσια αυτά, ο Καθηγητής κ. Αρκουμάνης έθεσε το ζήτημα της οδηγίας του IMO για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα πλοία κατά τουλάχιστον 50% έως το 2050.«Ενώ η ναυτιλία αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει 2-3% των παγκόσμιων
εκπομπών CO2, 10-15 δισεκατομμύρια δαπανήθηκαν από τους πλοιοκτήτες για να βάλουν φίλτρα – συστήματα καθαρισμού καυσαερίων
(scrubbers) στα πλοία τους, τα οποία θα είναι άχρηστα σε 10 χρόνια. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ναυτιλία απέχει πολύ από την επίτευξη του στόχου μας για το 2050. Οι περισσότερες εταιρείες δεν διαθέτουν στρατηγική για την μείωση των εκπομπών καυσαερίων, επειδή υπάρχει αβεβαιότητα και οι απόψεις διαφέρουν», δήλωσε ο κ. Αρκουμάνης.

 

Ναυτική ακαδημία mitropolitiko.edu.gr

Επιπλέον, μίλησε για την πιθανότητα ανάπτυξης αμμωνίας ως καύσιμο (μηδενικό CO2), αναφέροντας ότι οι εφοπλιστές πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι κινητήρες τους θα είναι σε θέση να καίνε καύσιμο μηδενικών εκπομπών CO2. Ο Καθηγητής κ. Αρκουμάνης μίλησε για τη σημασία της σύνδεσης ενός Υπουργείου στο μέλλον για τη Ναυτιλία, την Ενέργεια και το Περιβάλλον: «Οι Έλληνες θα ανταποκριθούν στην πρόκληση καθώς έχουμε τις μοναδικές αρετές του φιλότιμου και της ναυτοσύνης», ανέφερε.

Ναυτική ακαδημία mitropolitiko.edu.gr

Στιγμιότυπο από την παρουσία του κ. Αρκουμάνη στο 11ο Ναυτιλιακό Συνέδριο Ύδρας μαζί με άλλους ομιλητές: (από αριστερά προς τα δεξιά) Γιώργος Κουκουδάκης (Δήμαρχος Ύδρας), Ντίνος Αρκουμάνης, Δρ. Γιώργος Πρεβελάκης (Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής στο
Πανεπιστήμιο της Σορβόννης), Γιώργος Τσαβλίρης (Πρόεδρος & μέλος του ΔΣ του Ομίλου Tsavliris Salvage, Πρόεδρος και Συντονιστής του 11ου ετήσιου Ναυτιλιακού Συνεδρίου της Ύδρας).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τιμώμενο πρόσωπο του 11ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου Ύδρας ήταν ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης.

H Αδελφότης Υδραίων Αθηνών πραγματοποιεί κάθε Σεπτέμβριο, με μεγάλη επιτυχία, το «Ναυτιλιακό Συνέδριο Ύδρας». Το θέμα της φετινής διοργάνωσης προσέλκυσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων επαγγελματιών που ενδιαφέρονται για τον κλάδο της Ναυτιλίας όπως Έλληνες εφοπλιστές, ανώτατα στελέχη Ναυτιλιακών εταιριών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Ναυτιλίας, σύμβουλους, ακαδημαϊκούς, καθώς και μέλη ιστορικών Ναυτιλιακών οικογενειών της Ύδρας.